A NAPRAFORGÓS HÖLGY

The Lady With Sunflower (angol)

Alkotók

Kertész Mihály rendező
Ivo Vojvonic író (színdarab, 1912)
Siklósi Iván forgatókönyvíró

Szereplők

B. Marton Erzsi kalaposlány
Törzs Jenő  
Balassa Jenő  
Kemenes Lajos  
Kläry Lotto  
Réthey Lajos  

Produkciós stáb

Ungerleider Mór producer

Gyártási és bemutatási adatok

Phönix gyártó cég
Projectograph forgalmazó cég
1918. december 16. (Royal Apollo) tervezett bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, mely valószínüleg nem készült el.

Fellelhetőség, források

A film nem készült el.

Bibliográfia

  • Képes Mozivilág, 1922/24, 44
  • Mozihét, 1918/20, 23 (tervek között szerepel), 38, 42, 1920/39
  • Mozi-Világ, 1918/12, 32, 39
  • Belügyi Közlöny, 1920. 1847. p., 1921. 85. p.
  • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 106. p.
  • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961. 49, 355. p.

Tartalom

Dél-olaszországi tengerparti városkában játszódik a történet, hősnője a kalaposműhely midinettje. A lány beleszeret egy tengerésztiszbe, és szakítani készül kishivatalnok vőlegényével. A helyzetet bonyolítja, hogy Jekaterinsky gróf véletlenül betéved az üzletbe és nagyon megtetszik neki a kis kalaposlány. A lány bevallja  vőlegényének, hogy a tengerésztisztet szereti, visszakéri szerelmes leveleit. A fiatalember azzal az ürüggyel, hogy a leveleket átadja, lakására hívja, ahol erőszakosan  ostromolja szerelmével. A lány ellenáll, s a kétségbeesett védekezés hevében leszúrja a férfit. A büntetéstől való félelmében mentő ötlete támad: a tengerésztisztet a meggyilkolt fiatalember lakására csalja, oda bezárja, ő pedig egy hátsó ajtón megszökik. A tisztnek sikerül elmenekülnie a szörnyű helyzetből. Visszatér hajójára, és folytatja útját. A tengerész évek múlva ismét hazavetődik. Egy ünnepélyen bemutatják neki Jekaterinsky grófnőt, akiben felismeri a kis kalapos lányt. A grófnőben fellángol a régi szerelem, forró szavakkal kéri a férfi bocsánatát, de az büszkén elutasítja az asszonyt, aki annak idején kis híján gyilkosság gyanújába keverte. A bűnös nő látva, hogy boldogságát mindörökre eljátszotta, öngyilkos lesz. (Forrás: a Sascha filmgyárban elkészült film tartalomleírása a Mozihét, 1920/39. számában)

Érdekességek

  • Kertész Mihály 1918. júniusában kezdte forgatni a filmet, 1918. december 16-ra kitűzték a bemutatót, de aztán 1918 októberében átszerződött a Semper filmgyárhoz, ezért nem fejezte be a filmet. A Phönix filmgyár 1919-es terveiben ismét szerepelt, de 1919 tavaszán Kertész a Sascha filmgyárhoz szerződött, s a filmet ott készítette el. (http://www.imdb.com/title/tt0009419/?ref_=nm_flmg_dr_137) Kertész Siklósi Iván magyar változathoz készült forgatókönyvét használta, s a filmben szerepeltette a korábban beharangozott magyar szereplőkön kívül Lucy Doraine-t, Ivan Petrovich-ot, Ivo Badalic-ot, a film operetőre Vass Károly volt.
  • Kertész Ausztriában készült filmjét a magyar cenzúra előbb betiltotta: A m. kir. Országos Mozgóképvizsgáló Bizottságnak 174/1920. O. M. B.  számú rendelete 1920. november 11-én megtagadta az engedélyokirat kiadását a „Napraforgós hölgy" című drámától, mely a Sascha-gyárban 1920. évben készült s 2180 méter hosszú. Majd egy alaposan megvágott 1426 méter hosszú kópia bemutatását 1921. január 4-én engedélyezte, de csak 16 éven felüliek számára. (Belügyi Közlöny, 1920. 1847. p., 1921. 85. p.)
  • A Pesti Naplóban megjelent hír szerint a Ivo Vojnovic kártérítési pert indított a Sascha filmgyár ellen: "Kertész nemrég átdolgozta filmre gróf Vojnovich Ivó: „A napraforgós hölgy" cimű drámáját, amelyei annak idején a Magyar Színház mutatott be nálunk. Kertész azonban nem kérte ki ehhez az átdolgozáshoz, illetve a darab filmesitéséhez a horvát szerző beleegyezését és Vojnovic csak akkor értesült az esetről, amikor már a filmet Bécsben játszották. A film roppant pénzbe került, viszont a sikere igen mérsékelt volt, érthető tehát, hogy a gyárat igen kellemetlenül érintette, hogy gróf Vojnovic képviseletében dr. Marton Sándor kártérítési pört indított ellene. Vojnovic nemcsak a film betiltása és elkobzása végett indított eljárást, hanem a filmért befolyt jövedelmen felül még nagyösszegű kártérítést is követelt a jogtalan filmesitésért." (Pesti Napló, 1920. november 20.)

 

 

Galéria