A KÖNNYELMŰ ASSZONY

The Wanton Woman (angol)

Alkotók

Deésy Alfréd rendező
Deésy Alfréd forgatókönyvíró

Szereplők

Krasznay Aranka Flóra
Thury Elemér  
Lakos Edit Edith gyermekkorában
Somogyi Kálmán  
Forgács Antal  
Szőke Sándor  
Fenyő Emil  

Produkciós stáb

Forgács Antal producer

Gyártási és bemutatási adatok

Magyar Korona Szkeccs- és Filmvállalat gyártó cég
Kino-Riport technikai kivitelezés, laboratóriumi munkálatok
1917. január 9.  (Emke-mozgó) bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, eredeti hossza a korabeli források szerint: 1699 méter.

Fellelhetőség, források

A film kópiája nem maradt fenn, az adatok az alábbi forrásokból származnak:

 • Mozihét, 1916/42
 • Mozgófénykép Híradó, 1916/43, 44, 45, 1917/11
 • Színházi Élet, 1917/12
 • Pesti Hírlap, 1917. január 8.
 • Magyarország, 1917. január 9.

Bibliográfia

 • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 62. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961. 41, 351. p.
 • Ábel Péter: A magyar filmek törzslapjai (Kézirat, MNFA Könyvtára.)
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 242. p.
 • Kőháti Zsolt: Tovamozduló ember tovamozduló világban. Bp. 1996. Magyar Filmintézet, 84. p.
 • Pesti Napló, 1917/7.

Tartalom

Egy könnyelmű asszony áll a dráma központjában, aki teljesen aláássa a férj karrierjét. A férj világgá megy, utóbb boldogul is, ámde tragikus véletlen folytán elpusztul. A tragikus megoldást csak az enyhiti, hogy halála árán megalapozza imádott gyermekének boldogságát.

Erődy rajongásig szereti nejét és gyermekét. Flóra, a felesége tudva ezt, kihasználva gyengeségét, könnyelmű adósságokba keveredik. Erődy elpanaszolja helyzetét apósának és arra kéri, hogy segítse őt. Az após azonban maga is anyagi gondokkal küzd s ezért nem segítheti Erődyt. Flóra nem akar megjavulni, Erődy a tönk szélére jut és egy kétségbeesett pillanatában főbe akarja magát lőni, azonban meggondolja magát és hogy nyomasztó adósságaitól szabaduljon, a bank pénzéhez akar nyúlni. Itt azonban rajtakapja őt apósa, aki maga is megdézsmálta a bank pénzét. Veres, az após, ekkor ráveszi Erődyt, hogy vállalja magára mindkettőjük bűnét, szökjék el és ehhez még pénzt is ad neki. Erődy hazamegy, fájó szívvel búcsút vesz családjától és távozik. A ravasz após azonban, hogy kikerüljön a hínárból, értesíti a rendőrséget és Erődyt elfogatja.
Erődy két évi fegyház után kiszabadul, Flóra közben elvált Erődytől és újra férjhez ment Könighez, egy gazdag kereskedőhöz, aki mellett ismét folytatja pazarlásait. Mikor Erődy kiszabadul, magával akarja vinni, gyermekét, el is szökik vele, de Flóra második férjével hosszas hajsza után a rendőrség segítségével ulóléri és visszaveszi a gyermeket.
Tíz év múlt el. Erődy Kaliforniában aranyásó lett és nagy vagyonra tett szert, egy bányaszerencsétlenség alkalmával azonban életét veszti. Halálos ágyán megkéri Kovácsot, a honfitársát, hogy, vagyonát juttassa leányának, de Kovácsot megszédíti a sok arany és ellopja a pénzt, amelyen nagyúri életet él fiával. Közben Edith nagyleány lett, Bandi, Kovács fia, szerelmes Edithbe és feleségül akarja venni. Kovácsnak azonban az az ábrándja, hogy fia gazdagon nősüljön, megtagadja a beleegyezését és felkeresi Edithet lakásában, hogy egy nagy végkielégítést adjon neki. Edith szobájában meglátja Erődy arcképét, eszébe jut elfelejtett bűne és most már beleegyezik a házasságba.