A KÖNNYEK ASSZONYA

Alkotók

Gere Zsigmond rendező
Gere Zsigmond forgatókönyvíró

Szereplők

Hadrik Anna Bonyhádyné
Vándory Gusztáv  Bonyhády
Vilcox Mici Bonyhády szeretője 
Gere Zsigmond munkavezető 
Lázár Gida  Bonyhádyék kisfia 

Produkciós stáb

Gere Zsigmond producer

Gyártási és bemutatási adatok

Gere Zsigmond gyártó
1919. szeptember 6. (Mozgókép-Otthon) bemutató
7/1921, - 16 éven felülieknek, 1699 m cenzúrahatározat

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 5 felvonásos, hossza a 7/1921 számú OMB határozat szerint 1699 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Színházi Élet, 1919/33-34
  • Belügyi Közlöny, 1921/6. 155. p.
  • Esztergom és Vidéke, 1919/91. szeptember 25.

Tartalom

A szép és fiatal Bonyhádyné jómódban él, de léha férje mellett minden öröme egyetlen gyermekében van. Bonyhády könnyűvérű nők között tölti idejét, jelenleg Miminek, az ismert kabarédívának udvarol. Mimi Bonyhádiné értékes gyöngynyakékét kéri szerelmi szolgáltatásaiért cserébe. Bonyhády, hogy a lányt megtarthassa, ellopja felesége ékszerét. Az asszony ezt már nem tudja elviselni, végső kétségbeesésében otthagyja a gyűlölt házat, s a folyóba veti magát. A gyár munkavezetője, ki véletlenül épp arra jár, kimenti a vízből.  Egyszerű otthonába viszi az ájult asszonyt, aki miután magához tér, nem akar visszatérni férjéhez. A munkavezető anyjánál talál új otthonra, s hamarosan megszokja, megszereti az egyszerű környezetet. Beáll a gyárba munkásleánynak, szorgalma és életrevalósága folytán szépen boldogul.
Ezalatt Mimi beköltözik a kastélyba, s Bonyhádyval éli világát. Pezsgő, cigány, dáridó minden este, ami csakhamar a tönk szélére juttatja Bonyhádyt. Mikor minden pénze elfogy, végső kétségbeesésében visszaköveteli barátnőjétől az értékes ékszert. Mimi hallani sem akar erről. A férfi ekkor erőszakkal próbálja visszaszerezni a gyöngysort. A dulakodás hevében Bonyhády szívszélhűdést kap, és meghal.
Bonyhádyné közben teljesen beilleszkedik az egyszerű miliőbe. Boldogságához már csak gyermeke hiányzik. Ezt látva, a munkavezető, aki időközben beleszeretett az asszonyba, elhatározza, hogy elveszi a gyermeket a zülött apától. Mire a kastélyba ér, már csak Bonyhády holttestét találja, így nincs akadálya, hogy az árva gyermeket magával vigye, s hogy szerelmét feleségül vegye. (Forrás: Színházi Élet, 1919/33-34.)

Galéria

Vélemények

"A Mozgókép-Otthon e hó 6-án egy rendkívül érdekes, izgalmas cselekményű mozidrámát mutatott be, melyet Gere Zsigmond, a Magyar Szinház tagja írt és rendezett filmre s mely a bemutató sikeréből ítélve bizonyára kedvelt műsordarabja lesz a többi mozgóképszínházaknak is." (Színházi Élet, 1919/33-34.)