A KOLDUSGRÓF (1917)

Beggar Count (angol)

Alkotók

Balogh Béla rendező
Victor Léon író (libretto: Vergeltsgott! 1905.)
Leo Ascher zeneszerző (Vergeltsgott! 1905.)
Balogh Béla forgatókönyvíró

Szereplők

Petheő Attila Karinszky Bogumil gróf
Zilahy Gyula  Stephenson rendőrfőnök
Simon Marcsa Stephenson felesége
Szentgyörgyi Márta  Malona, a rendőrfőnök lánya
Torday Ottó Jim Jefferson, újságíró
Szécsi Ferkó Bogumil, Karinszky gróf kisfia
Körmendy János  Stepl kolduselnök
Kormos Ilonka Jessie, a kolduselnök lánya
Erdélyi Géza  Crabb, a koldusfiú
Körmendy Kálmán  
Boyda Juci  

Technikai stáb

Zsitkovszky Béla operatőr

Produkciós stáb

Oláh Gyárfás Mihály producer
Balogh Béláné Kornai Margit gyártásvezető

Gyártási és bemutatási adatok

Astra Filmgyár és Filmkölcsönző Rt.  gyártó cég 
Astra Filmgyár és Filmkölcsönző Rt.  forgalmazó cég
1917. október 19.  (Mozgókép-Otthon) sajtóbemutató
1918. január 21.   (Mozgókép-Otthon) bemutató
162/1922 a szkeccs változat cenzúra határozata

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, eredeti hosszát nem ismerjük. A szkeccs változat filmrésze, melyet az Unio Filmipari Rt. hozott forgalomba 1922-ben, a 162/1922 számú O.M.B. határozat szerint 877 méter volt.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn
plakát OSZK (grafikus: Pán József)

Bibliográfia

 • Mozgófénykép Híradó, 1917/35
 • Mozihét, 1917/26, 27, 28, 37, 41, 42
 • Mozi-Világ, 1917/37, 42, 51
 • Magyar Színpad, 1917. szeptember 23. (a forgatásról)
 • A mozi (Miskolc), 1918/4
 • Színház és Divat, 1918/3
 • Világ, 1918. január 22.
 • Pesti Hírlap, 1918. január 23.
 • Radó István: Balogh Béla. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 10. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 88. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  353. p.
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 218, 221. p.

Tartalom

Karinszky Bogumil gróf koldusszegényen érkezik haza Amerikából. Elkeseredésében öngyilkosságra készül. Stephenson rendőrfőnök háza előtt akarja főbe lőni magát, de Jim Jefferson újságíró közbelép, és megakadályozza ezt. A rendőrfőnöknél éppen bál van, s reggel a távozó vendégek telerakják bankjegyekkel a ház előtti padon szunyókáló koldus külsejű gróf kalapját. A helybéli kolduscéh felháborodik az idegen koldus szerencséjén, s a koldusok megtámadják Karinszkyt. A kolduscéh-elnök lányának, Jessienek megtetszik Karinszky, s a koldusok rejtekhelyére viteti. A gróf kényszerhelyzetében belép a koldusszövetségbe, s koldus szokás szerint, hagyományos koldusszertartáson összeházasodik Jessie-vel. A rendőrfőnök lánya, Malona még amerikai útja előtt megismerkedett Karinszkyval, s beleszeretett az akkor dúsgazdag és előkelő grófba. A koldussá lett Karinszky hamarosan újra meggazdagszik, s ismét feltűnik az úri társaságokban. Találkozik Malonával, s a szerelem feléled szívükben. Karinszky ettől kezdve kettős életet él. Koldustársai azonban gyanakodni kezdenek, és gyanút fog Jim, az újságíró is, aki a rendőrfőnök bálján megjelenő Karinszky grófban felismeri azt a koldust, akit eltérített öngyilkossági szándékától. Karinszky feleségül veszi Malonát és nászútra utaznak. Az újságíró, Jessie segítségével tovább nyomoz a rejtélyes gróf után, majd újságcikkben leplezi le kettős életét. Így Malona is mindent megtud, s elűzi férjét. A gróf vagyonát születendő gyermekére hagyva elbujdosik. Szakít eddigi életével, mesterséget tanul, villanyszerelőként keresi kenyerét. Hat év múlva a kis Bogumil születésnapját ünneplik a rendőrfőnök házában. A kivilágított ünnepi transzparens szereléséhez Karinszky mestert hívják. Ekkor találkozik újra a koldus gróf és felesége. Kölcsönösen megbocsátanak egymásnak, s a munkában és szenvedésben megtisztult Karinszky gróf keblére ölelheti sohasem látott kisfiát.

Galéria

Vélemények

„A bemutató második napján A koldusgróf pergett le előttünk. A Leon Viktor híres operettjéből készült négyfelvonásos színmű kellemes meglepetés volt mindenki számára. A színpadról annyira kedvelt témát szívesen láttuk viszont filmen s újból gyönyörködtünk és meghatódtunk a szerencsétlen sorsú koldusgróf szívhez szóló élettörténetén. Nem kívánjuk az általánosan ismert cselekményt ezúttal részletesen ismertetni. Aki látta — és ki ne látta volna — A koldusgrófot eredeti alakjában, az nagyon jól vissza tud emlékezni erre a nagyszerű darabra, amely kinematográfikus feldolgozásban magával hozta az eredeti minden melegségét, színét és lelkét. Különösen csodáltuk ennek a filmnek a kiállítását. Néhány pazarul berendezett interiőr, egy nagyszerűen rendezett báli jelenet frappánsan hatottak. Rendező és a szereplők egyaránt érdemes munkát végeztek. Szentgyörgyi Márta, Kormos Ilonka, Petheő Attila, dr. Erdélyi Géza, dr. Torday Ottó, Körmendy János, Simon Mariska, Zilahi Gyula és az ennivalóan bájos és okos kis Szécsi Ferike játsszák a darab főszerepeit meggondoltan és kitűnő eredménnyel. v.d.” (Mozihét, 1917/42)

„Filmen a történet még igazabban és bensőségesebben hat, hiszen itt minden apró részlet megelevenedik a közönség előtt és tág tér nyílik a folytonos színváltozások könnyű megoldására. Az Astra-filmgyár dicséretreméltó munkája A koldusgróf megfilmesítése és a gyár kitűnő főrendezőjét, Balogh Bélát illeti a siker oroszlánrésze. Balogh játszi könnyűséggel oldotta meg a feladatát és stílusos, nemcsak szemnek tetsző, hanem valójában is alapos, tökéletes rendezést produkált." (Az Ujság, 1918. január 22.)

„A Mozgókép-Otthon új, nagyszabású műsora megint megindította a közönség áradatát A koldusgróf a Balogh Béla kitűnő rendezésében kedves és amellett rendkívül érdekfeszítő és megkapó darabként jelentkezik, amely a világfilmpiacon is a legkitűnőbb filmek között szerepelhet. " (Pesti Hírlap, 1918. január 23.)