A HIEROGLIFÁK TITKA

Hyeroglifák titka (címváltozat), A múmia (címváltozat), The Secret of Hieroglyphs (angol címfordítás), Das Geheimnis des Hieroglyphen (osztrák forgalmazási cím)

Alkotók

Garas Márton rendező
Lázár István forgatókönyvíró

Szereplők

Fenyvesi Emil dr. Morton egyiptológus
Isa Marsen Alice, a lánya
Winterri Rudolf múmia

Produkciós stáb

Uher Ödön producer

Gyártási és bemutatási adatok

Uher Filmgyár B.T.

gyártó cég

Uher Filmgyár B.T.

forgalmazó cég
1917. július 25. (Mozgókép-Otthon) sajtóbemutató
1917. július (Bécs) bemutató
1917. december 10. (Omnia) bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, a film osztrák forgalmi kópiájának hossza 1300 méter.

Fellelhetőség, források

A film kópiája nem maradt fenn, az adatok az alábbi forrásokból származnak:

 • Mozihét, 1917/28, 30, 51
 • Színházi Élet, 1917/12
 • Mozi-Világ, 1917/30, 34, 46, 47
 • Mozgófénykép Híradó, 1917/25, 29
 • A mozi (Miskolc), 1918/30
 • Almanach. A magyar kinematográfia évkönyve.1918. (Szerk. Kármán Béla és Pék Dezső) 11. p.
 • Paimann’s Filmlisten, 1918/97

Bibliográfia

 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 62. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  353. p.
 • Nemeskürty István: A magyar film története (1912-1963). Bp. 1965. 40. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1896-1918. Bp. 1966. 328. p.
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 191. p.

Tartalom

A híres egyiptológus, dr. Morton nagyszabású ásatásokat folytat Egyiptomban. Kutatásai sokáig eredménytelenek maradnak. Már-már feladja a reményt, mikor egy napon izgatott munkások lépnek a sátrába, s boldogan újságolják, hogy síremlékre bukkantak. Morton irányításával sértetlenül kerül a felszínre a szarkofág, melyet a tudós titokban szállíttat Európába. Nagy jelentőségű felfedezését egyelőre nem hozza nyilvánosságra, még leánya előtt is elhallgatja. Izgatottan zárkózik be laboratóriumába és tanúk nélkül nyitja fel a szarkofágot. Óvatosan megszabadítja évezredes kötelékeitől a múmiát. A koporsóban egy papirusztekercset talál, amelyen az áll, hogy ki volt a bebalzsamozott holttest, amíg élt, s hogy mi módon lehet őt életre kelteni.  A tudós még aznap megkezdi a procedúrát, s hosszadalmas kísérletezés után sikerül lombikban előállítania a hieroglifákban leírt vegyszert, melynek segítségével valóban felébred a múmia több ezeréves álmából. Lélegezni kezd, kinyitja a szemét, felkel és jár, egyszóval újra él. Elmeséli Mortonnak az élete történetét és halálának különös okát. A tudós még ekkor sem avatja be lányát a titokba, s igyekszik őt távol tartani laboratóriumától. A lányt azonban kíváncsiság gyötri, és egy napon mégis belép a tiltott helyre. A múmia megpillantja, s az egykori fáraó szépséges leányát véli felfedezni benne, akibe hajdan szerelmes volt. Az életre keltett halott láttán a lány rémülten kirohan a laboratóriumból, s ijedten menekül szobákon át. A múltból jött férfi azonban üldözőbe veszi. Morton megpróbálja leállítani. Heves tusakodás támad közöttük, s a múmia ledobja az erkélyről életrekeltőjét. Dr. Morton erre felébred, mert hát csak álmodta az egész fantasztikus történetet.

Érdekességek

„Három Uher-film Bécsben. Az elmúlt héten mutatták be Bécsben az Uher filmgyár B. T. három új sláger darabját: Satanell-t, a Hyerogliphák titkát és a Küzdelem a múlttal című drámát. Mindhárom újdonságnak ritka nagy sikere volt.” (Mozihét, 1917/29)

Galéria