A HALHATATLAN ASSZONY

The Immortal Woman (angol címfordítás)

Alkotók

Békeffi László rendező
Békeffi László forgatókönyvíró

Szereplők

Paulay Erzsi  
B. Gáthy Gitta   
Náday Béla  
Varsa Gyula   
Fenyő Aladár   

Produkciós stáb

Békeffi László producer 

Gyártási és bemutatási adatok

Pallas Filmkölcsönző és Filmkereskedelmi Vállalat gyártó cég
Pallas Filmkölcsönző és Filmkereskedelmi Vállalat forgalmazó cég
1917. augusztus 2. (Mozgókép-Otthon) sajtóbemutató
92/1920 – betiltva cenzúrahatározat

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, 4 felvonásos, hossza a 92/1920 számú O.M.B. határozat szerint: 820 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Mozgófénykép Híradó, 1917/26, 28
 • Mozihét, 1917/23, 27, 28, 29, 30, 31, 32
 • Mozi-Világ, 1917/35
 • Színházi Élet 1917/27, 34
 • Magyar Színpad, 1917. szeptember 11.
 • A mozi (Miskolc), 1918/16
 • Belügyi Közlöny, 1920. 1176. p.
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 116. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  353. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1918-1931. Bp. 1967. 93. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története. Bp. 2003. Palatinus. 215. p.

Tartalom

Jávor, a fiatal egyiptológus hieroglifákat fejt, melyekből a következő csodálatos történet bontakozik ki: Radamuz városában Krisztus előtt 2800-ban IX. Hákon fáraó uralkodott, akinek felesége a gyönyörű Ammun-Rah egy napon hűtlen lett urához. A fáraó elfogatta, és udvari tudósával elaltatta az asszonyt. A halálhoz hasonló hosszú álomból csak akkor ébredhet fel, ha valaki az élve bebalzsamozott múmia jobb kezébe elhelyezett pergamenen lévő titkosírást megfejti. A pergamenen az élettelen test ereibe töltendő, feltámasztó csodaszer leírása található. A történettől fellelkesült fiatal tudós felkeresi menyasszonyát, Halm tanár Ella lányát, elbúcsúzik tőle, és asszisztensével dr. Beckkel útra kel Radamuz városába. Két arab vezetővel napokig járják a város környéki katakombák labirintusait, míg végül megtalálják Ammun-Rah sírját, s a két tudós elrabolja, és Európába viszi az asszony koporsóját. Jávor már megérkezésüket követő éjszakán hozzálát a műtéthez. Előbb megszabadítja kötelékeitől, majd egy tűszúrással felébreszti az alvó a múmiát. Az életre kelt Ammun-Rahot a koporsóban talált királynői ruhákba öltöztetve a villájának parkjába vezeti. Még asszisztense előtt is el akarja titkolni a csodálatos esetet, ezért a koporsóba egy másik múmiát helyez el, és Dr. Becknek azt mondja, hogy kísérletei nem vezettek eredményre.  Ezután Beck próbálkozik a múmia életre keltésével, de természetesen az ő kísérletei nem sikerülhetnek. Jávor eközben minden idejét Ammun-Rahnak szenteli, akibe halálosan beleszeretett. Bevezeti az asszonyt a város előkelő társaságaiba, elviszi Wronszky bárónő estélyére, ahol, mint most érkezett egyiptomi hercegnőt mutatja be. Ammun-Rah az egész társaságot elbűvöli, mindenki elragadtatással bámulja szépségét, antik ékszereit. A vendégek között van dr. Beck is, aki nagyon megtetszik Ammun-Rahnak. Szívesen fogadja az asszisztens udvarlását, s Jávor távollétében titkos találkára hívja a fiatalembert. Jávor, mikor rájön az asszony hűtlenségére, elhatározza, hogy visszaküldi az örök álom birodalmába. Éjjel belopódzik Ammun-Rah szobájába, és a titkos szert az alvó nő vérébe fecskendezi. Ammun-Rah visszaváltozik múmiává. Másnap, mikor Beck találkára siet, élettelenül találja Ammun-Rah testét. Rémülten siet a rendőrségre, s Jávort gyilkosság vádjával tartóztatják le. A törvényszéki tárgyaláson Jávor engedélyt kap, hogy ártatlanságának bebizonyításához a múmiát tartalmazó koporsót a bíróságra hozassa. A tudós ismét életre kelti a múmiát, s a bíróság felmenti a gyilkosság vádja alól. Az életet álommá alakító folyadék hatását azonban csak 2-3000 év múlva szünteti meg az ellenszer, mely idő előtt használva rövid időre felébreszti az alvót, de utána halálos méregként hat. Ammun-Rah másodszor is életre kel, de mikor feláll, és elindul, szívéhez kap, és holtan esik össze. Jávor a különös kaland után bűnbánóan tér vissza elhanyagolt menyasszonyához, aki boldogan fogadja. A gyönyörű Ammun-Rah múmiája a múzeumba kerül. (Forrás: A mozi, 1918/16)

Érdekességek

 • A halhatatlan asszony készült el elsőként a Pallas filmgyár terveiben szereplő filmek közül, megelőzve A föld rabjai-t, mely a gyár terveiben az első helyen szerepelt.

Galéria

Vélemények

„Két nagy filmdrámát mutatott be a Pallas-filmgyár e hét csütörtökjén a Mozgókép Otthonban. Egy magyart és egy németet. Az előbbiben Paulay Erzsi, a Nemzeti Színház e klasszikus művésznőjének második, az elsőnél összehasonlíthatatlanul jobb és szebb filmalakítását élveztük. A látottak alapján az az őszinte kívánságunk, hogy Paulay Erzsi minél többet szerepeljen filmen. Az ő speciálisan egyéni ízű színjátszó képessége kedves és becses érték a magyar kinematográfia számára, amely, hisszük a lehetőséghez képest széles néprétegek előtt fogja ezt a kincset kamatoztatni. A szóban lévő film egy négyfelvonásos fantasztikus dráma, amelynek A halhatatlan asszony a címe s Békeffi László írta, ugyanő végezte a rendezés nehéz munkáját. Paulay Erzsin kívül még Gáthy Gitta és Náday Béla játszanak a filmen.” (Mozihét, 1917/31)