A GYEREKASSZONY

Child Woman (angol címfordítás)

Alkotók

Deésy Alfréd rendező
Deésy Alfréd forgatókönyvíró

Szereplők

Hollay Kamilla Madelaine
Deésy Alfréd Carnego /több helyen: Carnero gróf
Dán Norbert Emil
Szomory Miklós  
Szőllősy Zsófi  
Réthy Renée  
György István  

Technikai stáb

Papp Gyula operatőr
Eglmayer Ede  díszlettervező
György István rendezőasszisztens

Produkciós stáb

Horváth Zoltán producer

Gyártási és bemutatási adatok

Mundus Cinema Corp. (USA) gyártó cég
Citográf gyártó cég
Cito Cinema forgalmazó cég
1921. december 31. (Omnia) bemutató
251/1921, -  16 éven felüli, 2351 méter cenzúra
53/1922 – korhatár nélkül, 2222 méter cenzúra
104/1925 - 1353 méter, 1925. március 16. kiviteli engedély

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 5 felvonásos, eredeti hossza a 251/1921 számú O.M.B. határozat szerint 2351 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Mozi és Film, 1925/12
 • Képes Mozivilág, 1921/49 (forgatásról)
 • Film-Ujság, 1921/44, 48, 1922/11
 • Színházi Élet, 1921/38, 1922/1
 • Színház és Divat, 1921/3
 • Mozi Ujság (Kecskemét), 1921/5, 19, 21
 • Belügyi Közlöny, 1922/1. 24. p., 1922/9. 391. p., 1925/13. 240.p.
 • Lajta Andor: A magyar film története IV. Bp. (é.n. Kézirat, MNFA Könyvtára.) 72. p.
 • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  360. p.

Tartalom

Tartalom: Carnego gróf miután az élet minden szépségét kiélvezte, szürkülő fejjel visszavonul falusi birtokára. Nyugodt életre vágyik, de ehelyett beleszeret zárdából hazakerülő unokahúgába, Madelaine-be, s nőül veszi. Három boldog év után megjelenik az a bizonyos harmadik, Emil. A fiatalasszony, ki az intézetből egyenesen a házasságba került, s nem volt része gyermekszerelmekben könnyen szerelemre lobban a fiatal, jóképű, kicsit nagyzoló, kicsit szentimentális unokafivére iránt. Bár  féltékenység támad szívében, a bölcs gróf elégségesnek tartja, ha ráijeszt a fiatalokra. Kieszel egy különös tervet, hogy feleségét visszahódítsa. A faluban dühöngő fekete himlő járvány adja neki az ötletet, s azzal az ürüggyel, hogy Madeleine himlőbe esett, egy toronyszobába zárja Emillel együtt, kinek jelenlétéről szinte tudomást sem vesz. Telnek-múlnak a napok. Carnego gróf gondoskodik a feleségének ellátásról, kényelméről, Emiltől azonban mindent megvon. A kényszerű együttlét kiábrándítja Madeleine-t a fiatalemberből. Komikus helyzetekben lepleződik le az elegáns világfi együgyűsége, egoizmusa. Mikor Carnego elégségesnek találja a gyógyító kúrát, levelet ír feleségének, s az asszony belátásra bízza a választást közte és Emil között. Madeleine rajongó szeretettel tér vissza férjéhez.

Érdekességek

 • A film készülésével egy időben a Várszínházban játszották Bokor József Gyerekasszony című színdarabját, de a film nem ennek a darabnak a filmadaptációja. "Bokor József ma bemutatott Ggerekasszony cíénekes vigjátéka sem új darab, hanem feledésbe ment színpadi müve egy jobb sorsra érdemes magyar írónak. A Gyerekasszony a magyar népszínművek friss, tiszta légkörében született, vidám darab, tele mulatságos helyzetekkel, népies humorral..." (Budapesti Hírlap, 1921. november 25.)
 • A film nagy része modern milieuben játszódik, de a gróf különös tervét bemutató jeleneteket pazar középkori díszletek között forgatták, s ezek  a középkor romantikáját varázsolják a néző elé.
 • A filmet bemutatták az USA-ban

Vélemények

Hosszú szünet után ismét magyar film pereg majd az Omniában,az ujesztendő első hetében. Olyan magyar film, mely egyaránt válik dicsőségére az irónak, rendezőnek, színészeknek és Papp Gyulának, a kiváló operatőrnek is, ki nem mindennapos készséggel készítette a pompás felvételeket és az Omniának, mely sietett magának biztosítani »A gyerekasszony«.-t, a Cito Cinema legújabb magyar produkcióját.DeésyAlfréd, Hollay Camilla
és
Dán Norbert,ez a kiváló trió, adja meg a különös varázsát és érdekességét az ötfelvonásos filmjátéknak, mely egy mozgalmas ifjúságot élt gróf érdekes házasságát tárja elénk mindvégig érdekes és mulatságos don. Az érdekes szüzsé, az ötletes rendezés, as zereplők játéka és a különösen szép lágy fotográfiák a legjobb magyar filmek közé emelik »A gyerekasszony«-t, az Omnia slágerfiirajét." (Színházi Élet, 1922/1)