A DOLLÁRNÉNI

The Dollar Granny (angol címfordítás)

Alkotók

Lázár Lajos rendező
Kövessy Albert forgatókönyvíró

Szereplők

Mattyasovszky Ilona  
Boyda Juci  
Mogán Oszkár  
Torday Ottó  
Szőke Szakáll  

Produkciós stáb

Lázár Lajos producer

Gyártási és bemutatási adatok

Lux Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Lux Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. forgalmazó cég

1917. november 28. (Mozgókép-Otthon)

sajtóbemutató
1918. március 4. (Elite) bemutató

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, egyes források szerint 1, más források szerint 2 felvonásos, rövid játékfilm, eredeti hosszát nem ismerjük.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

  • Színházi Élet, 1917/12
  • Mozi-Világ, 1917/23, 48
  • Mozgófénykép Híradó, 1917/23
  • Mozihét, 1917/28, 48 (tartalom)
  • Pesti Hírlap, 1918. március 3. S
  • zöveges plakát 1928-ból, (OSZK Plakáttára)
  • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 113. p.;
  • Nemeskürty István: A mozgóképtől a filmművészetig. Bp. 1961.  353. p.
  • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920). 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 236, 237. p.

Tartalom

„A kacagtató történet két fiatalemberről szól, akik semmi módon nem tudják megkapni a szomszéd két szép leányának kezét, mire elhatározzák, hogy valami rafinált trükkel fogják céljukat elérni. Egyik barátjukat női ruhába öltöztetik, aki arra van hivatva, hogy a szigorú apát meghódítsa, s ebben a helyzetben kieszközölje tőle a beleegyezést a fiatalok házasságába. A barátot kinevezik Brazíliából érkezett gazdag dollárnéninek. A furfang sikerül. Megtörik az apa makacssága, s a fiatalokat leírhatatlan öröm fogja el a házasság előtt, amikor váratlanul megérkezik az igazi dollárnéni Brazíliából. Kiderül tehát a turpisság, de a szerelmesek azért mégis egymáséi lesznek.” (Mozihét, 1917/48)

A Fővárosi Orfeumban bemutatott bohózat tartalma: „Palóczi Kázmér földbirtokos lakásán zajlik le a vidám história, a földbirtokos diák fia, Jenő és ennek barátja Békefi Károly meghívták egy estére szerelmüket, Zombori Balambér unokahúgát, Magduskát és gyámleányát, Katót. Az estélyre várják Palóczi Jenő nagynénjét, akit még nem ismernek és akiről előzőleg egy újságcikk révén derül ki, hogy nem más, mint Donna Lucia D'alvadores, a híres brazíliai dollárnéni, akinek a Dollárpapától eltérőleg, tényleg meg vannak a dollárjai. Nagyban készülődnek, midőn betoppan Csopaki Muki, a jókedvű cimbora. A fiúk ott akarják tartani, de ő tiltakozik, mert náluk is mulatság van, hol neki nőruhában kell szerepelnie. Végre beleegyezik, hogy ott vegye fel a női ruhát. Megérkeznek a lányok, de nem akarva garde nélkül ott maradni, elmennek, kijelentve, hogy nagynéni nélkül nem hajlandók itt maradni. Ha megérkezik, visszajönnek. A nagynéni helyett azonban sürgöny jön, amelyben egyelőre lemondja látogatását. A fiuk kétségbe vannak esve. Kétségbeesésük tetőpontján jelenik meg Muki a női ruhában. Egy pillanat, egy felvillanó ötlet és Muki mulatságának befellegzett. Avanzsált. Nagynéni lett. Hiába minden kapálódzás, a visszatérő lányoknak már be is mutatják és ő kénytelen-kelletlen eljátssza az elmaradt nagynéni szerepét és úgy bosszulja meg magát, hogy állandóan csókolódzik a mit sem sejtő lányokkal, ami majd megőrjíti a két udvarlót. Palóczi Kázmér hevesen udvarol az álnagynéninek, mert elúszott vagyonát a nagynéni millióival szeretné visszakapni. Most villogó szemekkel a felháborodott Zombori Balambér ront be és magával akarja vinni a lányokat, akiknek házasságába semmiképen sem akar beleegyezni. Mikor azonban bemutatják az ál Donna Lucia D'alvadorest, ő is a földbirtokos mellé szegődik és életre-halálra udvarol. Komplikálja a helyzetet, hogy a sürgöny dacára, megérkezik az igazi nagynéni unokahúgával, Annával, de látva a komédiát, nem árulja el kilétét. Balambér megkéri az ál-Lucia kezét, aki csak úgy hajlandó azt odaadni, ha írásban adja beleegyezését a lányok házasságához. Mikor ez megtörténik, leleplezi magát. A fiatalok boldogok lesznek, az igazi nagynéni felajánlja kezét és zsebét a földbirtokosnak, boldog lesz Csopaki Muki, aki Annában felismeri, régi emlékének hősnőjét, akit többé el sem bocsájt magától. (Színházi Élet, 1917/12)

Érdekességek

  • A Kövessy Albert által magyar színre alkalmazott bozózatot 1917 tavaszán mutatta be nagy sikerrel a Fővárosi Orfeum. A dollárnéni szerepét Huszár Károly játszotta.

Jelenet a Fővárosi Orfeum előadásábólJelenet a Fővárosi Orfeum előadásából