A CSODADOKTOR

A delejfalvi csodaorvos (címváltozat), The Miraculous Doctor (angol címfordítás)

Alkotók

Major Dezső rendező
Fodor László  író
Mihály István  forgatókönyvíró

Szereplők

Rátkai Márton Dr. Marci, a csodaorvos
Vaszary Piri Römök Malvinka
Székely Ibolya Dolly Sweet
Vendrey Ferenc Bardócz papa
Báthory Giza Bardóczné
Rolkó József Römök papa
Ritta von Laudon  Amanda erőművésznő
Béla Miklós  Steiger Flórián
Radó Sándor  néger szolga 
U. Dinnyési Juliska [Ujj Kálmánné]  Kovácsné
Gyarmathy Marianne  
Zoli bohóc /Hirsch Zoltán Zoli bohóc
Géza bohóc Zoli bohóc házastársa
Heller Gyula a törpe házaspár hatalmas fia
Dr. Nagyné a törpe házaspár hatalmas lánya
Érczkövi László  
Latabár  
Várnai Jenő  

Technikai stáb

Vanicsek János operatőr
Básthy István díszlettervező
Szántó A. Ernő segédrendező
Raskó Imre  segédrendező

Produkciós stáb

Geiger Richárd producer

Gyártási és bemutatási adatok

Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt. gyártó cég
Star Filmgyár és Filmkereskedelmi Rt.  forgalmazó cég
1927. január 6. (Corvin, Kamara, Orion, Radius, Capitol)  bemutató
14/1927, 2498 méter cenzúra
39/1927, 2432 méter kiviteli engedély

Külső forgatási helyszínek

Dunastrand

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 8 felvonásos, hossza a 14/1927 számú O.M.B. határozat szerint 2498 méter.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn
plakát OSZK Plakáttár (2 db. grafikus Bottlik József)

Bibliográfia

Tartalom

A delejfalvai fürdőt, melynek tulajdonosai, Bardóczék – mióta egyetlen leányuk Klárika kicsiny korában eltűnt, – csak szomorú emlékeiknek élnek, a tönkremenés fenyegeti. Meglátogatja őket  barátjuk, Römök papa, s felajánlja nekik, hogy Delejfalvából világfürdőt csinál, ha a haszon felét csúnya lánya, Malvinka kapja hozományul. Nyomban hirdetést tesz közzé a fürdőorvosi állásra, s a kiválasztott köteles Malvinkát nőül venni. A pesti „Kék tehén” mulatóban pincér, konferanszié és táncos egy személyben az örökké vidám Marci, ki szerelmes a társulat primadonnájába, a kis Dollyba, aki viszontszereti. A lányra, kit egy jóságos özvegyasszony nevelt fel, s kísér mindenhova, a konkurens varieté  tulajdonosa, Steiger Jeromos is szemet vetett, s feleségül akarja venni. Marcit főnökének leánya, Amanda, a hatalmas erőművésznő is szereti, és olyan helyzetbe hozza, hogy nemcsak Dolly szakít szegény fiúval, hanem még főnöke is elbocsátja. Az állástalan fiatalembernek kezébe kerül Römök papa hirdetése és kétségbeesésében jelentkezik a fürdőorvosi állásra. A csúnya Malvinka első látásra beleszeret, s hiába minden szökési kísérlete, nem ereszti többé. Marcinak sejtelme sincs az orvostudományról, és elképesztő módon kezeli betegeit. Csakhamar csodadoktori híre támad, s a vendégek csak úgy tódulnak Delejfalvára. Amanda is eljön, sőt nemsokára Dolly is, ki közben bosszúból Steiger menyasszonya lett. Marci megpróbálja  meggyőzni szerelmét ártatlanságáról, de a látszat ismét ellene szól, s egyre jobban befeketíti őt Dolly szemében. Végül tisztázódnak a félreértések, és sikerül kibékítenie a lányt. A fürdőhelyen szépségversenyt rendeznek. Marci rábeszélésére Dolly is indul, és ő nyeri meg a százmillió koronás első díjat.  Már úgy tűnik semmi sem állhat a boldogságuk útjába, de ekkor megjelenik Römök papa, akinek tudomására jutott, hogy Marci csak bitorolja az orvosi címet. Rendőrséggel fenyegetőzve anyakönyvezető elé kényszeríti szegény fiút a csúnya Malvinkával. A szertartás folyik, a vőlegény már éppen az igen kimondására készül, de mikor kiderül, hogy Dolly tulajdonképpen Bardóczék elveszettnek hitt leánykája, Marci otthagy csapot-papot, és boldogan fut Bardóczékhoz, kik hajlandók hozzáadni megkerült lányukat.

Érdekességek

  • Szerepelt a filmben Zoli bohóc (Hirsch Zoltán). "Óriási kacagás között kiséri a strand népe a kis Zolit és nejét, akiket két hatalmas kétszázkilós gyermekkel áldott meg a — filmszcenárium. Heller úr, Zoli kétszázkilós fia és filmbeli testvére, a hasonló dr. Nagyné természetesen kisfiú-, illetve kisleányruhában állnak Zoliék mögött. Zolit elfogja az apai gyengédség és meg akarja csókolni „kicsinyeit". Ez nem megy olyan könnyen, Létrával mászik fel saját kisleányához." (Színházi Élet, 1926/39)
  • A filmben 60 fürdőruhás lány statisztált.
  • Már hetekkel a premier előtt számos figyelemfelkeltő keretes hirdetés jelent meg a napilapokban.

 

 

Galéria

Vélemények

"Érdekes és jól sikerült kísérlet ez a film, amely azonkívül, hogy a kacagtató vígjátékok minden hatásos eszközét felvonultatja, át van szőve burleszk elemekkel is, amelyek eddig az amerikai filmgyártásnak voltak specialitásai. Rátkai Márton ebben a filmsze-repben néha chaplini és buster keatoni magaslatokig ér el. Ő a delejfalvi csodadoktor, aki egyszerű pincér létére úgy kerül ebbe a tudományos pozicióba, hogy apróhirdetések útján Delejfalva fürdőorvost keres, a szerződtetési feltétel pedig az, hogy a doktornak nőül kell vennie a fürdő tulajdonosának világcsúnya leányát. A ravasz pincér, aki egy kis táncosnőbe (ezt a szerepet Székely Ibolyka, a mult évi pünkösdi szépségverseny királynője játssza) szerelmes, húzza-halasztja a házasságot, mert az a terve, hogy sok pénzt keres össze és aztán nőül veszi a táncosnőt. Mindez sziporkázó ötletű jelenetek kifogyhatatlan hosszú során keresztül történik és végeredményül a mulattatásnak és látványosságnak olyan pompás egyvelegét kapjuk, amely messze túltesz a szokványos filmbohózatok nyújtotta gyönyörűségen." (Tolnai Világlapja, 1926/52)

"A magyar filmgyártás történetében egészen új korszakot jelent az az ötletes és érdekes burleszkfilm. amely népszerű magyar színészek közreműködésével készült el, Mihály István scenáriumáiból. Csodadoktor a film címe és a film négy főszerepét Rátkay Márton, Székely Ibolya. Vaszary Piri és Radó Sándor játsszák. Radó Sándor és Vaszary Piri most játszanak először filmen, Szé-kely Ibolya, a Színházi Élet pünkösdi királynője pedig ebben a filmben arrivált moziprimadonnává." (Színházi Élet, 1926/52)

Lengyel Menyhért: "Az ördög mátkája és a Csodadoktor. Mind a kettő most fut — a mozikban.
Istenem, nem remekművek. Nincsenek a technika ama fokán, mellyel az amerikai és a német filmek dicsekedhetnek. De mégis — vannak, élnek peregnek és a mi színészeink játszanak bennük és megvan irántuk az érdeklődés. ... Ez itt a legnagyobb eredmény. Hogy a magyar film iránt, ha formába fog jutni, épp olyan nagy lesz az érdeklődés, mint a magyar színdarab iránt. És amit talán fotótechnikában még nem tud utána csinálni a külföldnek — azt behozza azzal, hogy a mi íróink és színészeink játéka nekünk hasonlíthatatlanul érdekesebb, mint a hideg idegen csillagoké.
A film szempontjából olyan ez a magyar talaj, mint a müveletlen, gazos magyar ugar, amelyen régen nem gazdálkodtak. Elhagyatottnak látszik és sivárnak, de amint belevágják az ekét, a pihent föld csodálatos termést ígér. A filmtehetségek egész sora fog itt rövidesen kibontakozni.
Ebben a két uj magyar filmben mindjárt két elsőrangú filmszínészi talentum bukkant elő. Somogyi Bogyó az „Ördög mátkájá' -ban. Lélekkel teljes arc- és szemkifejező játék. Nagy ígérete a magyar film játszásnak. És Vaszary Piroska a „Csodadoktor"-ban - a legjobb filmkomika.
Első villanásra őket ajándékozta nekünk a magyar film." (Színházi Élet, 1927/4)

"A Csodadoktor valamennyi szereplője kitűnősége a magyar színjátszásnak. Az egyes szerepekben Vaszary Piroskát, a Nemzeti Színház nagyszerű kómikai vénájú fiatal művésznőjét, Báthory Gizát, a Magyar Szinház művésznőjét, Vendrey Ferencet, Radó Sándort, az ismert komikust, Béla Miklóst, a Vígszínház tagját ismerjük fel. Egy Zoro és Huru imitációban példátlanul mulatságosak az ifjú Latabár és Várnai Jenő. A Csodadoktort, amely iránt már a külföldi filmvállalatok is érdeklődnek, Major Dezső rendezte, Major Henriknek, a világhírű magyar karikaturistának testvérbátyja, aki eddig Bécsben és Berlinben rendezett nagysikerű filmeket. A fotográfiákat Vanicsek János készítette, a legjobb magyar operatőrök egyike, aki ebben a minőségben évekig dolgozott a párisi Pathé-gyárnál. A film díszleteit Básthy István tervezte, aki ismert színpadi szcenikusa a fővárosi színházaknak. Kétségtelen, hogy nagy-nagy siker fogja nyomon kísérni Mihály István és Rálkai filmvígjátékát, amely január 8-án kerül a közönség elé a Kamara, Corvin Orion és Capitol színházakban." (Tolnai Világlapja, 1926/52)