A BUDAI SZENZÁCIÓS RABLÓGYILKOSSÁG /MÁGNÁS ELZA

MÁGNÁS ELZA (címváltozat)

Technikai stáb

Bécsi József operatőr

Produkciós stáb

Fröhlich János producer
Fodor Aladár producer

Gyártási és bemutatási adatok

Kino-Riport Filmgyár gyártó cég
1914. január 15. bemutató 

Külső forgatási helyszínek

 • Bonctani intézet
 • Gyilkosság helyszíne
 • Ravatalozó
 • Temető

Filmtechnikai specifikáció

Némafilm, 35 mm-es, eredeti hosszát nem ismerjük.

Fellelhetőség, források

kópia nem maradt fenn

Bibliográfia

 • Mozgófénykép Híradó, 1914/3, 4
 • Apolló mozgófényképszínház (Kunhegyes) plakátja 1914. április 8.
 • Független mozinapló 1,914/1
 • Népszava, 1914. január 21.
 • Lajta Andor: A magyar film története II. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 68. p.
 • Magyar Bálint: A magyar némafilm története 1896-1918. Bp. 1966. 232. p.
 • Gaál Éva: A magyar hivatásos filmrendezők portréja és tevékenysége (1900-1920) 1974. (Kézirat, MNFA Könyvtára.) 72. p.

Tartalom

Kóbor Rózsi és barátja Nick Gusztáv meggyilkolták Turcsányi Elzát a pesti éjszakai világ egyik ismert tagját. Erről a gyilkosságról készült a riport.

 1. Áldozat a bonctani intézetben.
 2. Rendőrségi bizottság kiszállása a gyilkosság színhelyére.
 3. Kóbor Rózsi és mostohafivérének elővezetése.
 4. A rendőrség nyomravezetője.
 5. Kóbor Rózsi és Nick Gusztáv portréja.
 6. Turcsányi Elza utolsó arcképe.
 7. Az áruló karkötő és a többi ékszer.
 8. Turcsányi Elza a ravatalon.
 9. A temetés 20000 ember jelenlétében.

A nyíregyházi Apolló-színház szöveges plakátján fennmaradt leírás
„A Turcsányi Emilia tragédiájáról felvett filmszalag tartalma:
     A titokzatos kosár és tartalma.
     A morgeauban. (Népvándorlás)
     Az agnoszkálás (Nyomozás)
     Budapest lázban!
     A gyilkosok elfogatása.
     Vallatás.
     Mágnás Elza lakása.
     A műbútorok, ruhák és ékszerek.
     Fabrik bácsi és koszorúi.
     Az óriási temetés.”

Érdekességek

 • Mágnás Elza temetésének ½ 4-kor volt vége és este már 15 mozi játszotta a filmet, melyet a nyíregyházi Apolló-színház szöveges plakátja szerint 2 nap alatt közel egymilló ember nézett meg.
 • E film kapcsán a Kino-Riport Filmgyár sajtópert indított a Népszava ellen, annak 1914. január 21-i számában megjelent Amikor a rendőrség szerkeszt című cikkében leírtak miatt: „Sokkal érdekesebb a rendőrújságnak a „Mozi a rendőrség szolgálatában" című reklám-közleménye. Ebben a cikkben két rendőri riportert dicsér agyba-főbe a „Közbiztonság" és a „KinoRiport" című üzleti vállalkozásnak csap undorító reklámot. A két agyondicsért újságíró bizonyára eléggé röstelli, hogy a rendőrség lapja kiírta róluk azt a kompromittáló tényt, hogy most is, e téren is nagy szolgálatkészséget tanúsítottak a rendőrséggel szemben. Nem nagy dicsőség, ha az emberről, akit újságírónak ismernek, azt a bizonyítványt állítja ki a rendőrség, hogy az ő szolgálatában áll. Az viszont már az arcátlanság netovábbja, hogy ugyanekkor megtámadja a. „Közbiztonság" az Ungerleider-féle projektograph-vállalatot azért, mert a Kino-Riport mozi fölvételeit, amelyek Turcsányi Elzáról szólottak, nem vásárolta meg. Ezt írja ugyanis furcsa szagú reklámcikkének keretében a rendőrség hivatalos lapja: „Még egy érdekes momentumot kell megemlítenünk. Mint minden egészséges vállalkozásnál, itt is akasztónak gáncsvetőnek jelentkezett az — üzleti féltékenykedés. Az Ungerleider-féle Projektograph például a Kino-Riport buzgólkodását nem vette tudomásul. Miért? Mert Fröhlichék információi szerint a cég egyik neves operatőrje átlépett a Kino-Riport szolgálatába. Kicsi okok, nagy okozatok! Az Ungerleider-cég tehát nem vette át a Kino-Riport moziriportját és így az ugyanabban a házban — ahol Turcsányi Elza lakott — levő mozgójában nem is mutatták be. Holott ellenkező esetben Turcsányi Elzát, több mint bizonyos, a házbeli lakók — a mozgó mindennapos vendégei — már szombat este fölismerhettek volna a szomorú véget ért lakótársukat.” Jól teszi a rendőr-lap, ha a szolgálatában álló újságírók üzleti vállalkozását hivatalosan reklamírozza, de ahhoz már — pajtáskodás ide, pajtáskodás oda — még sincsen joga, hogy rendőrileg megrójjon és dorgálásban részesítsen egy olyan mozit, amely nem hajlandó Fröhlich János és Fodor Aladár vállalatával üzleti összeköttetésbe lépni. Erre a felháborító túlbuzgóságra nem volt joga a „Közbiztonság”-nak, mert a dolognak az a látszata van, mintha a rendőrség hivatalos lapja a nyilvánosság előtt meg akarna félemlíteni, esetleg meg akarna zsarolni újságíró barátai számára egy mozivállalatot. Nekünk semmi közünk Ungerleiderék Projektograph-üzletéhez, de a közérdek teszi parancsoló kötelességünkké, hogy a rendőrség ilyen példátlan zsarolási manővere ellen tiltakozzunk és azt, mint utolsó útszéli tempót, a legőszintébb fölháborodással megbélyegezzük.” (Népszava, 1914. január 21.)

Galéria

Vélemények

„Turcsányi Emilia Mágnás Elza izgató tragédiája filmen.
A székesfővárosi államrendőrség beleegyezésével, sőt egyenes óhajtására, a Kinoriport budapesti filmgyár, amely a Pathé, Gaumont és Eclair mozi híradók részére készíti a budapesti eseményekről a felvételeket, - nagy apparátussal fogott hozzá, hogy a szenzációs bűnügy minden részletét megörökítsék a rendőri krónika és az utókor részére.
Fröhlich János az „Est” és Fodor Aladár „Az Ujság” népszerű munkatársai vállalták magukra a nehéz szerepet, hogy semmi ki ne maradjon a filmszalagról. Feladatukat fényesen oldották meg, mert a kiválóan sikerült mozgófénykép felöleli a bűneset minden fázisát. 2 egész nap berregtek a felvevő gépek, automobilokon száguldoztak ide is oda is a detektívek nyomán és így az érdekes filmre került az ügy minden mozzanata. … Budapesten 2 nap alatt közel egy millió ember nézte meg a magyar kinoipar és a budapesti detektív osztály dicsőségét reprezentáló filmsorozatot.” (A nyíregyházi Apolló Színház szöveges plakátja, OSZK)