Reklám-diapozitív

Renner Endre

Rennard Béla
filmszínház igazgató

Születés: Budapest, 1902. október 28.
Halálozás: Budapest, 1970. április 30.

Szülei: Rennard Antal raktárszolga, üzletvezető, Baumel Alojzia
Lakása: Budapest VIII. József utca 31. (1943), XI. Vántus Károly utca 5. I/4. (1970)

Közgazdasági egyetemet végzett. 1921-ben az Egyetemiek mozijának alapításával került a filmszakmába. Rövid idő múlva nyolc vidéki mozi műsorkötője, majd a kispesti Flóra mozi üzletvezetője lett. Később a budapesti Omnia mozi igazgatója volt két évig, innen Vácra, majd Debrecenbe került, aztán ismét a kispesti Flóra mozi vezetője lett, ahonnan 1936-ban az Uránia filmszínházhoz szerződött. A régi Uránia tudományos színház színvonalára emelte az általa meghonosított vasárnapi tudományos matinékat. 1941-ben kilépett az Ufától és a Savoy-mozi engedélyes társtulajdonosa lett. 1942-ben katonai szolgálatra behívták. A háborút követően nem igazolták, további sorsa ismeretlen.

Több fontos szakmai funkciót is betöltött a magyar filmszakmában. 1939 elejéig, annak megszűnéséig ügyvezető elnöke volt a Magyar Mozgószínházi és Filmipari Tisztviselők Országos Egyesületének. A Magyar Mozgóképüzemengedélyesek Országos Egyesületének ügyvezető alelnöke és a Nemzeti Kultúregyesület társelnöke volt. A szakmai közélet átszervezésének tevékeny részese volt, a Filmkamara átalakítása részben az ő tervezete alapján történt. 1940-ben tagja volt a Lillafüreden megrendezett II. Nemzeti Filmhét rendezőbizottságának.

Felesége Mehringer Margit volt, akit 1962-ben vett el és akinek anyja 1919-es veterán volt.

Forrás: Filmlexikon (Castiglione-Székely) ♦ Magyar Film, 1939/3, 23. ♦ gyászjelentése ♦ FamilySearch (születési halotti)