Faludi László

Falus István

Faludi Sándor
filmlaboratórium tulajdonos

Születés: Budapest, 1896. január 29.
Halálozás: Budapest, 1953. május 7.

Szülei: Funk József, Alexander Vilma
Testvére: Angelo (Funk Pál) fényképész, Faludi László állófényképész
Sógornője, sógora: Misley Anna koreográfus, Pásztor Béla rendező, dramaturg
Lakása: Budapest VI. Benczur utca 39. (1939), VII. Éva utca 14. (1953)

A filmszakma egyik legrégibb tagja, aki a magyar filmgyártás fellendítése és a magyar film technikai fejlesztése körül nagyértékű munkásságot fejtett ki. 1912-ben készítette első filmszkeccsét, majd néma magyar filmriportokat készített. Megalapította az Osztrák-Magyar Filmipari Rt. budapesti telepét és elsőnek hozta Magyarországra a Metró, Paramount és Universal amerikai filmgyárak filmjeit. 1927-ben Kovács Gusztávval megalapította a Kovács és Faludi filmlaboratóriumot, amely az ország legnagyobb laboratóriuma volt. Kovács a vállalkozás szakmai vezetője volt, Faludi pedig az adminisztratív teendőket végezte. Mint laboratórium, hitelekkel támogatta számos magyar film elkészítését és saját vállalkozásában készítette el A sárga csikó című magyar népszínmű hangosfilmváltozatát, valamint számos kultúrfilmet és riportot. Később megalapította a Központi Filmkezelőt. Származása miatt 1941 decemberében cégrészét el kellett adnia Kovács Gusztávnak, aki a laboratóriumot ezután átalakította, majd elköltöztette és egyedül vezette a háború végéig. Faludi a háború után a Szivárvány laboratóriumnak átnevezett állami intézmény kereskedelmi vezetője lett.

1938. május 19-én feleségül vette Boros (Steiner) Katalint, a Floris csokoládégyár társtulajdonos-igazgatónőjét. 1952-ben újranősült, felesége Tauss Magdolna lett.

Forrás: Filmlexikon (Castiglione-Székely) ♦ FamilySearch (házassági 1938 halotti) ♦ Film Riport, 1938/17-18. ♦ A Hét, 1930/43.