Bán Frigyes

Bánáss József

Bán Klári
színésznő

Születés: Budapest, 1902. május 20.
Halálozás: Budapest, 1959. január 31.

Eredeti neve: Stern Klára
Névváltozat: Lakatos Klári
Szülei: Stern Henrik, Fodor Julianna
Sógora: Radó Sándor színész
Lakása: Budapest VI. Szív utca 18. (1929), II. Mártírok útja 69. (1959)

1921-ben lépett színpadra. Pályáját Szegeden kezdte, majd Palágyi Lajos, Andor Zsigmond, Sebestyén Géza, 1928-tól pedig Iván Sándor társulatában játszott. 1930-ban Rimaszombaton, Kassán, Losoncon lépett fel. 1929. július 18-án férjhez ment Czobor Imréhez, a Bethlen téri Színpad színészéhez és ekkortól már a Czobor Klára nevet használta. 1938-ban elvált és Lakatos Imre felesége lett. Ezután már -haláláig- Lakatos Klára néven jegyezte a főleg a Magyar Filmirodánál megjelenő munkáit. Ezekben az években ismerkedett meg Zákonyi Sándorral, a későbbiekben híressé vált filmvágóval, akinek a pályáját ő indította el a filmes világban és akivel 25 éven át élt együtt.

A harmincas évek közepétől már a film világában tevékenykedett, mint gyártásvezető. 1950 és 1956 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola Filmfőtanszakának tanulmányi részlegét vezette, valamint ő szervezte -mint gyártásvezető- a főiskolások vizsgafilmjeit. Az 1956-os forradalom után Simon Zsuzsa, a Színház és Filmművészeti Főiskola korábbi főigazgatója a Petőfi és a Jókai Színházak igazgatója lett, ahová Klári is követte őt, mint a két színház művészeti titkára.

A színház és a film világában igen ismert és közkedvelt volt, humora és színházszeretete számtalan barátot és kapcsolatot vonzott köré, olyan embereket is barátainak tudhatott mint a magyar színház és film legnagyobbjai közül: Gobbi Hilda, Dajka Margit, Kiss Manyi, Csortos Gyula, Jávor Pál, Keleti Márton, Illés György, stb.  1959. január 31-én önkezével vetett véget életének. Megrendült pályatársai a Farkasréti temetőben kísérték utolsó útjára.  

Szerepe:

  1. Az okos mama (1935) – virágbolti eladólány

Forrás: Magyar Hangosfilm Lexikon ♦ Muskát Péter közlése ♦ FamilySearch (házassági 1929 halotti)

Galéria